24 Temmuz 2016 Pazar

Güncel Mobil Uygulamaları

GÜNCEL MOBİL UYGULAMALARI

GREADCAM

 Greadcam, bir optik okuma programıdır. Aynı zamanda kullanımı da oldukça kolay bir uygulamadır.Cep telefonu veya bilgisayar kamerası ile optik okutulduktan sonra bilgisayara transfer edilmesiyle sınav okunması bir olur. Bu konuyla ilgili aşağıda detaylı video paylaştım sizlerle. Ayrıca öğrencilerin puanlarının çabucak okunması açısından öğretmene zamandan tasarruf sağladığı gibi puanların bilgisayar ortamında diğer öğretmenler ve velilerle paylaşılmasını sağladığı için öğrencilerin başarı ve gelişimleri ile ilgili raporlar kısa sürede hazırlanabilir. Kısacası bu program öğretmenlerin öğrencilerini çok daha çabuk ve düzenli bir şekilde takip edilmesini ve değerlendirme yapılabilmesini sağladığı için çoktan seçmeli sınavlar için bire birdir.






EVERNOTE

Teknolojinin son sistem kullanıldığı şu zamanlarda artık not defterlerine alınan notlar unutuluyor ya da yüzüne bakılmıyor.İşte tam bu noktada devreye evernote giriyor. Evernote notlarımızı alabaliceğimiz, istediğimiz önemli bilgileri kaydedebileceğimiz web tabanlı bir programdır. Kullanımı çok basit olan bu programa kullanıcı adı ve şifre ile kayıt olabilir. Programı cep telefonunuza ve bilgisayara indirebilirsiniz.Aynı zamanda bu program ses kayıt ile not alma, fotoğraf üzerine veya kendi el yazısı ile not almak mümkün.Eğitimde ise evernoten bir özelliği olan notları paylaşma özelliğini kullanarak diğer öğretmen arkadaşlarla veya istenilen kişilerle paylaşılabilir ortak bir not defteri oluşturulabilir.



DROPBOX

Dropbox; fotoğraf , video gibi ya da diğer dosyalarımızı yükleyebileceğimiz aynı dosyaları farklı cihazlarda kullanabileceğimiz bir uygulamadır. İnternet ortamında 2 GB' lık bir alanı ücretsiz kullanabiliyoruz belli bir ücret karşısında alanı artırmak mümkün.Ayrıca oluşturduğumuz dosyaları paylaşmaya da imkan veriyor. Bu imkan özellikle eğitim alanında eğitimciler için müthiş bir özellik. Farklı mekanlarda çalışan eğitimcilerin birbirleriyle dosya paylaşması iyi ve kaliteli bir eğitimin verilebilmesi için büyük avantaj.


i TUNES U
iTunes U ise iTunes Store içerisinde bulunan, üniversite ve kolej gibi eğitim kurumlarının topluma açık içeriklerini ders ve koleksiyon bazında sesli yazılı ve video biçimlerinde sunabildikleri bir ortamdır. Müzik, film ve kitapların aksine dersler ücretsiz olarak indirilebilmektedir.Ödev teslimi, entegre edilmiş not defteri ve kişisel tartışmalar özellikleriyle sınıfınızı sorunsuzca düzenleyebilirsiniz.
Dersleri sunma, ödevlere not verme bu uygulama sayesinde çok kolay oluyor. İlginç dersler hazırlamak, öğrencilerin dikkatini canlı tutmak için gereken her şeyi sunmak ve üstelik bunların hepsini bir yerden yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.Aynı zamanda kısa sürede ödev hazırlama ve bunu sınıfla paylaşa özelliği.Uygulamalar, kitaplar, videolar, podcast’ler ve iTunes’daki ana kaynaklar gibi zengin öğrenim materyalleriyle her öğrencinin katılımını sağlayın. .Bir dersi veya ödevi yayınladığınızda öğrenciler tüm materyallere, talimatlara, son teslim tarihlerine ve not verme bilgilerine anında erişirler. Ödevler, çantalarının dibine atılmak yerine onların yapılacak işler listesinin en üstünde yer alır.Artık öğrenciler ödevlerini doğrudan iTunes U aracılığıyla kolayca teslim edebilirler. Üstelik iTunes U’da yerleşik olarak bulunan not verme özelliği tüm sınıfınızın ilerlemesini bir bakışta takip etmenizi sağlar.Öğrenciler videolardan parlak sunumlara kadar tüm çalışmalarını, desteklenen bir uygulamayı kullanarak iTunes U’daki bir ödeve doğrudan gönderebilirler. Teslim edilen projelerin tümü bir yerde toplanır, böylece bunları incelemeniz ve not vermeniz kolaylaşır.Entegre edilmiş not defteriyle her öğrencinin her bir projeyi nasıl yaptığını tam olarak takip edebileceksiniz. Öğrencilerin bir ödevi görüntülediklerini, çalışmalarını bitirdiklerini görecek ve bir anımsatıcıyla iletişim kurma zamanının geldiğini bileceksiniz. Bitmiş ödevleri tomar halinde eve taşımak yerine, teslim edilen her projeye yalnızca iPad’inizi kullanarak not verebileceksiniz.Konuşmaları sınıfın dışında da sürdürün veya herkesin katılabileceği bir tartışma ortaya atın. Bire bir sohbetlerle bireysel soruları bile yanıtlayabilirsiniz. Bu, öğrencilerin parmak kaldırmasının tamamen yeni bir yöntemi.Anında iletilen bildirimler sizi ve öğrencilerinizi dersin içinde tutar. Bir ödev eklediğinizde veya bir soruya yanıt verdiğinizde öğrencileriniz anında güncellemeler alır. Ayrıca öğrencileriniz ödevlerini teslim ettiklerinde hemen haberiniz olur.
https://itunesu.anadolu.edu.tr/
http://www.apple.com/tr/education/ipad/itunes-u/Her öğrenciye özel ilgi göstermek kolaylaştı.Tartışmayı sürdürün.

Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARI (Space Craft 3D, Anotomy 4D, Quiver)

     Selam okuyucu, bugün sana muhteşem şeylerden bahsedeceğim. Okuduğunda sende büyük bir şaşkınlık yaşayacaksın.Bu arada hiç zaman kaybetmeden bu uygulamaları sende indir öğrenmenin ne kadar zevkli olduğunun keyfine var...
Artırılmış gerçeklik uygulamaları son zamanlarda adını sık duyuran mükemmel bir teknolojik uygulamalardır. Arttrılmış gerçeklik ise kısaca modellenmiş sanal objelerin ve sanal içeriğin gerçek dünyaya görüntü işleme teknikleri ile aktarılması ve entegrasyonudur. Mesela her duvar, afiş ve benzeri video oynatan bir ekran özelliğine kavuşabilir. Bu uygulama etkili, iletişimi yüksek, öğrenme sürecine katkı sağlayan, kullanması kolay ve kullanıcı doyumunu sağlayan öğrenme malzemeleri olarakta tanımlanmıştır bir başka tanımında.
Eğitimde kullanımına gelecek olursak bizler eğitimin içinde arttırılmış gerçekliği pek çok yerde kullanabiliriz, bunun bir sınırını koymak doğru değil.Sınıfımızda bir panoyu artırılmış gerçeklik uygulamasıyla dijital hale getirebiliriz ya da hazırlamış olduğumuz bir etkinliğin içindeki resme bir video yerleştirecek öğrencilerimize süprizler hazırlayabiliriz. Arttırılmış gerçekliği Fen dersinde sınıfta ilk kullandığımda öğrencilerin tepkileri inanılmazdı, bazı öğrenciler bunun gerçek olamayacağını bile ifade ettiler.
Değerli okuyucu bu konuyla ilgili daha fazla bilgi öğrenmek istiyorum diyorsan tıkla bakalım.

http://aure.com.tr/artirilmis-gerceklik.html
http://www.egitimdeteknoloji.com/artirilmis-gercekligin-augmented-reality-egitimde-kullanilmasi/

Space Craft 3D


 Değerli okuyucu, şimdide bir arttırılmış gerçeklik uygulaması olan Space Craft 3D uygulamasını tanıyalım. Bu uygulama NASA altında faaliyet gösteren bir laboratuvar tarafından geliştirilmiş. Bu uygulamada aktif bir kamera bulunmakta,
cihazın kamerasını Space Craftın resmi olan bir kağıda veya dijital bir ekrana tuttuğumuzda resimdeki uzay aracını 3 boyutlu olarak inceleyebiliyorsunuz.Bu uygulama eğitimde de oldukça kullanışlı. Örneğin fen dersinde uzayla ilgili konunun öğretimine başlamadan dikkat çekme bakımından kullanılabilir. Böylece öğrencide ilgi ve merak uyandırabilir aynı zamanda bu alanda yeni merak alanları açıp keşfetme isteği arttırabilir.






Anotomy 4D

Bu uyulama android tabanlı bir uygulama olup üç boyutlu olarak insan vücudu, organlar ve sistemleri görüntüler. Aynı zamanda örneğin kalp atışının sesinide vererek görüntüyü son derece gerçekçi bir şekide izlememize hizmet etmektedir. Bu uygulama eğitimde alanında son derece kullanışlı ve yararlı olduğunu söylemek az kalır. Sanal dünyanın eğitim alanında kullanılmasına hizmet ederek fen, biyoloji ve anatomi gibi derslerin işenmesini kolaylaştıracak teorik olarak ezberlenen bilgilileri pratiğe dönüştürerek akılda kalıcılığını arttıracaktır. Bu muhteşem uygulamamanın bireylerde  bilim öğrenme isteğini büyük oranda arttıracağını ve sağlık alanında tıp öğrencilerinin eğitimini oldukça kolay hale getireceği kesin. Zira uygulamanın cep telefonlarında olması istediğin an bilgiye ulaşma kolaylığı getireceği için eğlenceli çalışmalara ve güzel sonuçlara  yelken açacak diye düşünüyorum. 






Quiver 

Akıllı cihazlar ve tabletten indirilebilen bu uygulamada boyanılan resimlerin 3 boyutlu görüntülerini vererek aynı zamanda görüntüleri harekette ettirebilen müthiş bir uygulamadır. 21. yy ' da eğitimde teknolojinin kullanabileceğini gösteren ilginç ve eğlenceli bir arttırılmış gerçeklik uygulamasıdır. Uygulama eğitimde kullanılmak içinse bire bir. Bariz olarak okul öncesinde fen, türkçe ve resim derslerinde rahatlıkla kullanılabilir. Bu uygulamayla birey kendi boyadığı karakterinin 3 boyutlu halini görebilir. Karakteriyle muhteşem hikayeler yazabilir. Aynı zamanda hayvanların üç boyutlu haline geçmesiyle bir çok hayvanı yakından inceleyebilir ve onları öğrenebilir. Aynı zamanda mikroskop olup hayvan hücresini yakından incelemeye hizmet verebilir.. Kısacası bu uygulama farkında olmadan bireye çok şey kazandıran mükemmel bir uygulamadır...


15 Temmuz 2016 Cuma

Google Form Anketi

İnfografik


pdf halini görmek için tıklayınız.

Kelime Bulutu


Başarı Belgesi/Etkinlik Posteri

Değerli öğretmenler, okulunuzda bu tarz yarışmalar düzenleyebilir. Fen bilimlerine olan ilgiyi artırabilirsiniz.
Düzenlenebilir powerpoint dosyası için tıklayınız.

Kavram Karikatürü ve Görsel Paylaşımı

Değerli okuyucu,senin için ünite ile ilgili kavram karikatürü ve görsel paylaşıyorum.Resimler konunun daha çok aklında kalmasını sağlayacaktır. İncelemeni tavsiye ederim.



Ted Talks Videosu 2

Değerli okuyucu, dayanamadım ve bu videoyu da seninle paylaşmak istedim. Çünkü bende ülkemin eğitimde ve adalette en üstlerde olmasını isterim.  Ne demek istediğimi videoyu izleyince daha iyi anlayacaksın.İyi seyirler...

TED Talks

Değerli okuyucu, bu attığım videoyu kesinlikle izlemelisin. Eğer gerçekten bu durum uygulanabilirse eğitimde büyük bir çığır açılabilir. Eğitim ile ilgili çok fazla eleştirin varsa bu video sana iyi bir rehber olabilir. İyi seyirler...

14 Temmuz 2016 Perşembe

Youtube

Powerpoint Sunusunun Youtube'a Yüklenmesi

Google Sunusu

Kahoot

Selam değerli okuyucum, "Hep ders hep ders mi?" diyorsun. Haklısın... Haklısın ama bu sefer biraz daha eğlence kattım işin içerisine. Hem eğlenelim hem de öğrenelim hesabı. Senin için temel soruları,gözden kaçırılan noktalara değinerek hazırladım.İyi eğlenceler...
Oyunu oynamak için tıklayınız.

Kavram Haritası

Değerli okuyucum, konuyu bütün bir şekilde görmeni sağlamak için kavram haritalarına göz gezdirmeni öneririm.Bu arada ikinci resim benim kendi hazırladığım detaylı bir kavram haritasıdır. Hiyerarşik olmaması seni korkutmasın. Zira daha fazla kavram içermesi konuyu daha çabuk hatırlamanı sağlayacaktır.
Web sitesine ulaşmak için tıklayınız.


12 Temmuz 2016 Salı

KONU ANLATIMI

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 

Değerli okuyucum, mavi renkli kelimelere konuyu daha detaylı öğrenmeni ve hatırlamanı kolaylaştırıcı resim ve videolar bağladım. Üzerlerine tıklayarak videoları izleyebilir resimleri görebilirsin.

PERİYODİK SİSTEM
Elementlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki benzerliklerin fark edilmesi, periyodik tablonun oluşturulmasına yol açmıştır. Periyodik çizelge benzer kimyasal ve fiziksel özellikleri olan elementlerin birlikte gruplandırıldıkları bir çizelgedir. Periyodik tablo yatay ve düşey sıralardan oluşmaktadır. Yatay sıralara periyot, düşey sıralara ise grup adı verilir. Elementler atom numaralarına göre yatay periyotlarda, kimyasal özelliklerindeki benzerliklere göre ise dikey gruplarda sıralanmışlardır. Elementler fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre metal, yarı metal ve ametal olmak üzere üç gruba ayrılır.Bu grupların özellikleri için aşağıdaki tabloyu inceleyelim.

Periyodik tabloyu incelemeye devam ettiğimizde bazı grupların kolaylık olması açısından özel olarak isimlendirildiğini görürüz. Yandaki resimde de görüldüğü üzere 1A grubuna alkali metal ismi verilmiştir. Alkali metaller son yörüngelerinde bir elektron bulundurdukları için +1 yüklü iyon (katyon) oluştururlar. Yalnız burada Hidrojen elementine dikkat etmek gerekir çünkü kendisi 1A grubunda ve +1 yüklü olmasına rağmen alkali metal değildir. Periyodik tablonun 2A grubuna ise toprak alkali metaller denilmiştir.( Bu resimde gösterilmemiş.) Bu gruptaki elementlerin son yörüngelerinde iki elektron bulunduğu için de toprak alkali metaller yaptıkları bileşiklerde +2 yüklü katyonlar oluştururlar. Periyodik tablonun 7A grubuna ise Halojenler denir. Halojenlerin tümü ametaldir. Son yörüngelerinde yedişer elektronları bulunur. Bu nedenle yaptıkları bileşiklerde -1 yüklü anyonlar oluştururlar.Periyodik tablonun 8A grubuna ise soy gaz adı verilmiştir. Soy gazlar kararlı elementler olup başka hiç bir elementle etkileşmezler.

KİMYASAL BAĞLAR 

Elementler daima dublet veya oktet tamamlama eğiliminde oldukları için kimyasal bağ yapmaya ihtiyaç duyarlar.Kimyasal bağ oluşumu sırasında atomların elektron alma veya verme eğilimleri son katmanlarındaki elektron sayısı ile ilişkilidir.Elektron sayısı proton sayısına eşit olan atoma nötr atom adı verilir. Bir nötr atom elektron alır veya verirse iyon oluşur. Nötr atomun elektron alması durumunda negatif iyon (anyon), elektron vermesi durumunda ise pozitif iyon (katyon) oluşur. Bir iyonun yükü, verdiği veya aldığı elektron sayısına göre belirlenir. Örneğin son yörüngesinde 2 elektron bulunan kalsiyum atomu oktet oluşturmak için 2 elektron verir ve artı iki değerlikli (2+) iyon oluşturur.Metaller elektron vermeye, ametaller ise elektron almaya yatkın olduklarından metal ve ametal atomları arasında kimyasal bağ oluşumu elektron alışverişi ile gerçekleşir.Metal ve ametal atomları arasında elektron alışverişi sonucunda oluşan kimyasal bağa iyonik bağ denir. Ametaller elektron alma eğiliminde olduklarından aralarında iyonik bağ oluşmaz. Bu durumda atomlar bazı elektronlarını ortaklaşa kullanarak dublet veya oktet tamamlarlar. Atomlar arasında bazı elektronların ortaklaşa kullanılması ile oluşan kimyasal bağa kovalent bağ adı verilir.Şimdide bu bağla ilgili eğlenceli videolara bakalım.

Videoları izlemek için üstlerine tıklayınız.



KİMYASAL TEPKİMELER

Maddenin kimlik değiştirmesine neden olan değişimlere kimyasal değişme adı verilir. Kimyasal değişme sırasında maddenin esas yapısı bozularak yeni bir madde meydana gelir. Hidrojen ve oksijenin birleşerek suyu oluşturması bir kimyasal tepkimedir.
Su, oksijen ve hidrojenin kimyasal tepkimesi sonucunda oluşur. Kimyasal tepkime sırasında hidrojen ve oksijen moleküllerini oluşturan atomlar arasındaki bağlar bozulur. Bir oksijen atomu ve iki hidrojen atomu arasında yeni bağların oluşması sonucunda su molekülü meydana gelir. Oksijen ve hidrojenin suyu oluşturmasında olduğu gibi maddenin kimlik değiştirmesine neden olan kimyasal tepkimeler aynı zamanda atomlar arası bağların kopması ve yeni bağların oluşması olaylarıdır.
Kimyasal tepkime sırasında atomlar yok olmaz veya yeni atomlar oluşamaz. Buna göre tepkimeye giren madde miktarı ile tepkime sonucunda oluşan ürünlerin miktarı birbirine eşittir. Bu ilkeye kütlenin korunması ilkesi adı verilir. Kimyasal tepkime denklemleri kütlenin korunması ilkesine göre denkleştirilir.Denkleştirme sırasında molekül ya da bileşik formüllerinde değişiklik yapılamaz.

Yanma Tepkimeleri
Karbon ve hidrojen gibi elementlerin oksijenle birleşmesi sırasında ısı meydana gelmesiyle oluşan tepkimeler birer yanma olayıdır. Maddelerin ısı vermesi yandıklarını gösterir. Kimyasal tepkimelerin, ısı çıkışından başka renk değiştirme, çökelme, gaz çıkışı gibi belirtileri de olabilir. 

Asit-Baz Tepkimeleri

Asit-Baz Tepkimelerine geçmeden önce asit ve bazı öğrenelim.Çevremizdeki maddeler kimyasal özelliklerine göre asitler ve bazlar olmak üzere iki gruba ayrılarak incelenebilir. Asitler ve bazlarda fenolftalein ve turnusol gibi farklı ayraçlarla ayırt edilebilir. Fenolftalein, bazların ayıracıdır. Nötral ortamda ve asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir. Turnusol, suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kâğıdına emdirilerek kullanılır. Bu kâğıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kâğıdı asidik ortamlarda kırmızıya, kırmızı turnusol kâğıdı bazik ortamlarda maviye döner.Bir çözeltinin ne kadar asidik veya ne kadar bazik olduğunun ölçüsü pH değeri ile ifade edilir. Saf suyun asitlik veya bazlık özelliği yoktur. Bu nedenle pH’ı 7’dir. pH’ı 0-7 arasında olan maddeler asidik, pH’ı 7-14 arasında olan maddeler ise bazik olarak sınıflandırılır.Sulu çözeltilerinde H+ iyonu veren maddelere asit, (OH)- iyonu veren maddelere de baz adı verilir.Asit ve bazların genel özelliklerini aşağıdaki tabloda belirttim.
Asit ve bazı öğrendiğimize göre şimdi asit-baz tepkimelerine bakalım.
Asit ve bazın karışması sırasında kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkimenin denklemi şu şekilde yazılır:Asit+baz= Tuz+su şeklindedir. Asitler ile bazların etkileşimine nötralleşme, asitlerle bazlar arasındaki tepkimelere de nötralleşme tepkimesi adı verilir. Nötralleşme tepkimesinin başlıca ürünleri tuz ve sudur. Örneğin HCI ile NaOH tepkimeye girdiğinde NaCI(tuz) ve su oluşur.

SU KİMYASI VE ARITIMI

Su sertliği, suda bulunan katyonlarla ilgili bir kavramdır. Suyun sertliğini etkileyen en önemli katyonlar Ca2+ ve Mg2+ katyonlarıdır. İçme sularında içim zevkini (suyun lezzetli olup olmadığını) belirleyen etken suyun sertliğidir. Sudaki Ca2+ ve Mg2+ katyonlarının miktarı arttıkça sertlik miktarı da artar. Sertliğin sağlık açısından fazla önemi yoktur. Ancak bu sular içim zevki, temizleme gücü ve zaman içerisinde iletim borularında görülebilecek olumsuzluklar nedeniyle tercih edilmez. Sabun ve deterjan gibi temizlik ürünlerinin köpürmesini ve temizleme gücünü bunun yanında makinelerin suyla temas eden parçalarında kireçlenme veya tıkanmalara neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı sert suyun yumuşatılması gerekebilir. Suya sertlik veren maddeleri uzaklaştırmak içinde kaynatma yöntemi ve arıtma cihazlarından yararlanılır.

KAVRAMLAR

Periyot: Periyodik tablodakı yatay siraya denir.
Grup: Perıyodik tablodaki dusey siraya denir.
Metal:Normal halde katı halde olan, parlak olduklarında isigi yansıtabilen elektirigi ve isiyi iyi ileten elementlere denir.
Ametal: Cogu yalıtkan olup elektirigi ve isiyi iyi iletmeyen elementlere denir.
Soy gaz: Periyodik tablonun 8A grubunda yer alan elementlere denir.
Asıt: Sulu cozeltilerine H+ iyonu veren maddelere denir.
Baz: Sulu cozeltilerine OH- iyonu veren maddelere denir.
Halojen: Periyodik tablonun 7A grubunda yer alan elementlere denir.
iyonik bag: Metal ve ametal atomları arasında gerceklesen kımyasal baga verilen isim.
Kovalent bag: Atomlar arasında bazı elektronların ortaklasa kullanılması ile olusan kımyasal baga verilen isim.


KAYNAKÇA

fenokulu.net
tr.khanacademy.org